Twistpark Mijdrecht


Twistpark Mijdrecht

In samenwerking met ontwikkelaar Bébouw Midreth en DE architekten heeft LAP Landscape & Urban Design een visie gemaakt voor de oude schoollocatie in de wijk Twistvlied te Mijdrecht. De gemeente schreef hiervoor een prijsvraag uit voor kleine woonunits. Onze visie bedraagt 44 appartementen van 45m2.

 

EDUCATIE CONCEPT

Sinds de bouw van de Twistvliedschool in 1982 staat het terrein al in het teken van educatie, we trekken dit prachtige concept van leren door in het ontwerp, de buitenruimte en architectuur. Je leert je leven lang, niet enkel als kind zijnde op school, maar ook als volwassene kun je dagelijks wat nieuws ontdekken. Het Twistpark biedt de mogelijkheid om al lerend te leven, over onderwerpen als natuur, gezondheid en samen zijn.

 

SAMEN COMPACT WONEN

Betaalbaar wonen door compacter te bouwen. Maar met compacter wonen komt snel de behoefte en de vraag naar meer ruimte. Dit lossen wij op door een collectieve binnen- en buitenruimte te maken. De buitenruimte met zitplaatsen zorgt voor ontmoeting en contact tussen bewoners, buren en gasten. Een groene, uitnodigende plek stimuleert gezond leven en geeft iedereen een tuin. De collectieve ruimte wordt doorgetrokken het gebouw in naar de entreehal met ruime vide en plek om bijvoorbeeld een verjaardag te vieren. 

GROEN PARKEREN

Op sommige plekken heeft het parkeerterrein ondiepere parkeerplaatsen voor kleinere auto’s. Dit doen we uit maximaal respect voor de bestaande bomen. Een gezonde boom is het resultaat van gezonde wortels, door de parkeerplaatsen ondiep te maken geven we de wortels ruimte, wat ten goede komt van de gezondheid van de bomen. Voor de doelgroep is het echter heel voorstelbaar dat niet iedereen een auto heeft. Daarom is het van belang dat we een hele groene, duurzame klimaat adaptieve inrichting van het parkeerterrein maken, zodat zelfs bij leegstaan van parkeerplekken, het parkeerterrein een groene uitstraling heeft.

 

NATUUR INCLUSIEVE GEVELS

De kopgevels gebruiken we voor onze educatieve boodschap, door een functionele gevelverfraaiing aan te brengen. De zijgevels hebben elk een eigen thema: fauna, flora en water. Dit bestaat uit donker baksteen afgewisseld met nestkasten voor gebouwgebonden vogels of vleermuizen. Met staaldraadkabels vergroenen we de gevels met klimplanten. Zo integreren we de natuur en ecologie in ons plan, zelfs in de architectuur. 

GROEN PARKEREN

Op sommige plekken heeft het parkeerterrein ondiepere parkeerplaatsen voor kleinere auto’s. Dit doen we uit maximaal respect voor de bestaande bomen. Een gezonde boom is het resultaat van gezonde wortels, door de parkeerplaatsen ondiep te maken geven we de wortels ruimte, wat ten goede komt van de gezondheid van de bomen. Voor de doelgroep is het echter heel voorstelbaar dat niet iedereen een auto heeft. Daarom is het van belang dat we een hele groene, duurzame klimaat adaptieve inrichting van het parkeerterrein maken, zodat zelfs bij leegstaan van parkeerplekken, het parkeerterrein een groene uitstraling heeft.

 

NATUUR INCLUSIEVE GEVELS

De kopgevels gebruiken we voor onze educatieve boodschap, door een functionele gevelverfraaiing aan te brengen. De zijgevels hebben elk een eigen thema: fauna, flora en water. Dit bestaat uit donker baksteen afgewisseld met nestkasten voor gebouwgebonden vogels of vleermuizen. Met staaldraadkabels vergroenen we de gevels met klimplanten. Zo integreren we de natuur en ecologie in ons plan, zelfs in de architectuur. 

CREDITS

Opdrachtgever: Bébouw Midreth B.V.

Type project: Landschap

Locatie: Grutto, Twistvlied, Mijdrecht

Oppervlakte: 0,5 ha.

Ontwikkelaar: Bébouw Midreth B.V.

Architect: DE Architekten

Stedenbouw: LAP Landscape & Urban Design

Landschap: LAP Landscape & Urban Design

Adviseurs: Homij Duurzame Energie Concepten

Renders: LAP Landscape & Urban Design