Winnaar
Het wEiland
De Tippe Zwolle

12 april 2022

Het wEiland is uitgeroepen door de gemeente Zwolle tot winnaar van de tender Het Poldergrid H5-6 De Tippe in de wijk Stadshagen. De tender is gegund aan ontwikkelaar Janssen de Jong Projectontwikkeling in samenwerking met het ontwerpteam Klunder Architecten en LAP Landscape & Urban Design. De locatie ligt aan de rand van de wijk, grenzend aan het Weidepark, het buurtpark van De Tippe. Het wEiland maakt een ensemble van wonen aan het water, met een hoge ambitie op collectiviteit, duurzaamheid en natuur inclusiviteit. 

 

We gaan een thuis maken voor jong en oud, waar je woont met echte aandacht voor je buren. Een nieuwe stap in woonkwaliteit waar wonen en (thuis)werken samen gaan. We realiseren in totaal 50 woningen, 30 appartementen, 5 Loft appartementen en 15 eengezinswoningen. We bouwen voor (jonge) gezinnen, koopstarters en doorstromers. Appartementen voor emptynesters, die elders in Zwolle woonruimte vrijmaken voor doorstroming. Voor de nieuwe bewoners die niet-traditioneel willen wonen maken we loftwoningen en loftappartementen. Ruim, licht en vrij indeelbare woningen voor een moderne levensstijl. 

 

‘De Tippe waar je woont met aandacht voor je buren, samen in het collectieve hof’

 

Het wEiland van De Tippe zien wij conceptmatig als een collectief woonhof waar verschillende bewoners genieten van hun uitzicht over groen en water, die er van houden om in een kleine gemeenschap te wonen en daaraan hun bijdrage te leveren. Het wEiland is een stoer woonblok met stenen hoeken en zachte waterranden. Ondanks de bebouwde randen voelt het plan opvallend open door de verschillende lange zichtlijnen naar het omliggende landschap en woonwijk. En zo is het water vanuit het hof zichtbaar en bereikbaar voor iedereen. 

 

De collectiviteit is goed terug te vinden in het hof. Iedereen woont hieraan. In het midden staat een kas, de plek waar je naar boven komt uit de parkeergarage als je auto hebt geparkeerd en bovenlangs naar je woning loopt. Dit is ook direct de plek waar je je bezorgde pakketje ophaalt of de buurtbakfiets pakt. In het collectieve hof is plek om gezamenlijk te barbecueën, voor kinderen om te spelen en te tuinieren in de moestuin. Een fleurige plek om met elkaar te genieten.

 

CREDITS

Opdrachtgever: Gemeente Zwolle

Ontwikkelaar: Janssen de Jong Projectontwikkeling

Architect: Klunder Architecten

Landschap: LAP Landscape & Urban Design

Locatie: Stadshagen De Tippe, Zwolle

Oppervlakte: 2.400 m2

Renders: The Virtual Dutch Men

Het wEiland is uitgeroepen door de gemeente Zwolle tot winnaar van de tender Het Poldergrid H5-6 De Tippe in de wijk Stadshagen. De tender is gegund aan ontwikkelaar Janssen de Jong Projectontwikkeling in samenwerking met het ontwerpteam Klunder Architecten en LAP Landscape & Urban Design. De locatie ligt aan de rand van de wijk, grenzend aan het Weidepark, het buurtpark van De Tippe. Het wEiland maakt een ensemble van wonen aan het water, met een hoge ambitie op collectiviteit, duurzaamheid en natuur inclusiviteit. 

 

We gaan een thuis maken voor jong en oud, waar je woont met echte aandacht voor je buren. Een nieuwe stap in woonkwaliteit waar wonen en (thuis)werken samen gaan. We realiseren in totaal 50 woningen, 30 appartementen, 5 Loft appartementen en 15 eengezinswoningen. We bouwen voor (jonge) gezinnen, koopstarters en doorstromers. Appartementen voor emptynesters, die elders in Zwolle woonruimte vrijmaken voor doorstroming. Voor de nieuwe bewoners die niet-traditioneel willen wonen maken we loftwoningen en loftappartementen. Ruim, licht en vrij indeelbare woningen voor een moderne levensstijl. 

 

‘De Tippe waar je woont met aandacht voor je buren, samen in het collectieve hof’

 

Het wEiland van De Tippe zien wij conceptmatig als een collectief woonhof waar verschillende bewoners genieten van hun uitzicht over groen en water, die er van houden om in een kleine gemeenschap te wonen en daaraan hun bijdrage te leveren. Het wEiland is een stoer woonblok met stenen hoeken en zachte waterranden. Ondanks de bebouwde randen voelt het plan opvallend open door de verschillende lange zichtlijnen naar het omliggende landschap en woonwijk. En zo is het water vanuit het hof zichtbaar en bereikbaar voor iedereen. 

 

De collectiviteit is goed terug te vinden in het hof. Iedereen woont hieraan. In het midden staat een kas, de plek waar je naar boven komt uit de parkeergarage als je auto hebt geparkeerd en bovenlangs naar je woning loopt. Dit is ook direct de plek waar je je bezorgde pakketje ophaalt of de buurtbakfiets pakt. In het collectieve hof is plek om gezamenlijk te barbecueën, voor kinderen om te spelen en te tuinieren in de moestuin. Een fleurige plek om met elkaar te genieten.

 

CREDITS

Opdrachtgever: Gemeente Zwolle

Ontwikkelaar: Janssen de Jong Projectontwikkeling

Architect: Klunder Architecten

Landschap: LAP Landscape & Urban Design

Locatie: Stadshagen De Tippe, Zwolle

Oppervlakte: 2.400 m2

Renders: The Virtual Dutch Men

GO BACK